top of page
ARCHLine.XP

Neden BIM Kullanmalıyız? BIM'e Geçmek için 5 Neden!

BIM Nedir? BIM Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı yazımızda inşaat sektöründe BIM’in temelini aktarmıştık. Bu yazımızda ise; Neden BIM kullanmalıyız? BIM kullanmanın avantajları neler? gibi soruların cevaplarını arayacağız. BIM’e geçmek için en güçlü 5 nedene gelin yakından bakalım.


BIM'e Geçmek için 5 Neden


1. Tasarıma Odaklanın

BIM ile yürütülen süreçlerde proje üzerindeki yapılan her değişiklik anında bütün ilgili görünümlerde görünür. Tekrarlı iş yapmanın önüne geçilerek projede katma değeri yüksek süreçler yürütülür. Dokümantasyona ayıracağınız zamanı tasarıma ayırarak daha yaratıcı işler ortaya koyabilirsiniz. Ayrıca BIM yazılımlarının güçlü parametrik tasarım araçları ile akıllı model ya da nesneler üretebilirsiniz.

2. Sağlıklı İletişim ve Koordinasyon

BIM projenin bütün paydaşları arasındaki iletişimi geliştirerek proje süreçlerine katkı sağlamaktadır. Projeye dair bütün bilgiler ortak bir veri ortamında (CDE) depolanıp veri akışı buradan sağlandığı için bilgi karmaşasının önüne geçilir. Projeye dahil olan herkes ihtiyacı olan bilgiye buradan erişip eklemesi gerektiği zaman da ilgili verileri buraya ekleyebilir.

BIM ile inşaat başlamadan önce farklı disiplinler arasındaki çakışmalar erkenden tespit edilerek daha iyi bir koordinasyon sağlanır. Çakışmalar önlenerek herhangi bir işin yeniden çalışılmasının önüne geçilebilir.

BIM’in her an ulaşılabilir bir veri kaynağı olması da bir diğer faydasıdır. Örneğin bir proje şantiyesinde proje sorumlusu hareket halindeyken bile projenin en güncel haline ulaşabilir ve anlık saha çözümlerinde zaman kaybı yaşanmaz.

3. Daha Düşük Maliyet

BIM’in en belirgin avantajı, projeye başlamadan önce güvenilir bir maliyet tahmini sunmasıdır. Bu sayede maliyeti düşürmek için yöntemler geliştirilebilir. Örneğin;

  • Daha uygun malzeme seçimi

  • Prefabrik mi yoksa sahada yapımın mı daha uygun fiyatlı olduğunu tespit etme

  • Proje gecikmelerine veya maliyetli onarımlara yol açan insan hatalarını azaltma

  • Düşük risk nedeniyle rekabetçiliğin artması

4. Daha Yüksek Verimlilik, Daha Kısa Proje Süresi

Bir projenin yapımı planlanan tarihte tamamlanamayıp proje süresi arttıkça maliyet de o oranda artacaktır. Projelerin zamanında bitirilmemesi aynı zamanda yatırımcılar için de olumsuz bir etkendir. BIM ile yürütülen süreçlerde iş akışı daha verimli olacağı için proje süresi planlanan tarihlerde tamamlanacaktır. Projenin önceden simüle edilip farklı disiplinlerle ortaya çıkabilecek olan uyumsuzluklar saha aşamasına gelmeden tasarım ofisinde fark edilip çözüme kavuşturulacağı için proje süresi kısalacaktır.

5. Daha Kaliteli Sonuçlar

BIM’i kullanarak projeye başlamadan önce tüm projeyi sahada çalışmaya başlamadan önce planlayabilir ve görselleştirebilirsiniz. Araziye yerleşim simülasyonları ve 3D görselleştirmeler müşterilerin proje başlamadan önce projenin nasıl görüneceğini deneyimlemesine olanak tanımaktadır. Bu sayede projede olası değişiklik kararları önceden alınmış olur. Yapının estetiğini yüksek kaliteli gerçekçi görseller ile ön plana çıkarmak projenin tanıtımında anahtar rol oynamaktadır.

Comments


EĞİTİM ve DESTEK

İLETİŞİM

Online Eğitim

Mimari Tasarım Eğitimleri

İç Mimari Tasarım Eğitimleri

Webinar

Teknik Destek

İLETİŞİM

+90 533 220 09 25
info@archlinexp.com.tr

3D Modelleme | 3B Modelleme | Yapı Modelleme
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

BLOG

ADRES

Cevizlidere Mah.
Ceyhun Atuf Kansu Cad.
No: 147/C Çankaya/ANKARA

bottom of page