ARCHLine.XP'de Tasarım Aşamaları Nasıl Kullanılır?
- ARCHLine.XP
- 2 Kas 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 3 Kas 2023
Tasarım aşamalarını kullanarak bina inşaatını çok aşamalı bir plana ayırabilirsiniz.

Bina yenileme projeleri veya projenin karmaşıklığı çoğu zaman planın birden fazla aşamaya ayrılmasını gerektirir. Bu aşamaları kullanarak modelinizde göstermek istedikleriniz veya son çizim düzenleriniz arasında hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.
TASARIM AŞAMASI FİLTRELERİ
Her şey, yapı elemanlarının Yeni, Mevcut, Yıkılacak gibi durumlarını belirlemenize yardımcı olacak kurallar olan tasarım aşaması filtreleriyle başlar. ARCHLine.XP 2019'da bu tür 5 filtre bulunur:
1. Tüm aşamalar
2. Mevcut
3. Yıkım planları
4. Yıkımdan sonra mevcut
5. Yeni inşaat planı
Tasarım aşamalarının komutlarına Şerit çubuğu / Düzenleme sekmesi / Aşamalar grubundan ulaşılabilir. Tasarım aşaması filtrelerine çizim alanının alt kısmındaki Durum Çubuğundan da ulaşılabilir.
Tasarım aşamasındaki filtrelerin nasıl çalıştığına bir göz atalım.
TÜM PLAN
Bu aşamada projenin tüm plan aşamalarını, yani Yıkım Planı, Yeni İnşaat Planı ile yeni oluşturulan unsurları ve mevcut unsurları görebilirsiniz. Her şey gösterilecek.

MEVCUT PLAN
Mevcut plan görünümünde rölöve sırasında oluşturduğumuz projeyi görüyoruz. Bu aynı zamanda çalışmaya başladığımızda zaten orada olan herhangi bir yapılı çevre de olabilir. Aksi takdirde buna başlangıç planı denilebilir.

YIKIM PLANI
Yıkım planı aşamasını kullanarak yıkılacak eşyaları işaretleyebiliriz.
Tümü veya Mevcut plan aşaması filtrelerini kullanıp yıkmak istediğimiz eşyaları seçip bu filtreye geçersek, yıkılan eşyaların görüntüsü kat planında ve 3D görünümde varsayılan olarak okunur.

Bir öğeyi yıkmak istiyorsak önce Tümü veya Mevcut Plan aşama filtresini seçin ve ardından Şerit çubuğu / Düzenle / Aşamalar grubu altında “Yıkımı Değiştir” komutunu seçin. Burada, diğer şeylerin yanı sıra, bir unsurun orijinal planın parçası olup olmadığına, yıkılmasına veya tamamen yeni bir unsur olarak sergilenmesine karar verebiliyoruz.

Komutu başlattıktan sonra seçilen elemanların durumu yeni plan olarak değişecektir. Aynı sonucu başka bir yolla da elde edebiliriz: Seçilen öğeye sağ tıklayın, ardından açılır menüden Aşamalar'ı seçin ve ardından durumunu uygun olanla değiştirin, örneğin: Yıkım.

Yıkılan pencere ve kapıların yerinde dolgu ortaya çıkacaktır. Bu, 3B görünümde Grafik geçersiz kılma rengiyle gösterilir; bu bizim durumumuzda pembedir.

YIKIMDAN SONRAKİ MEVCUT PLAN
Yıkım aşamasında yıkılmak üzere işaretlenen hiçbir şey bu aşamada görünmeyecektir. Plan artık daha şeffaf. Plana yeni unsurların yerleştirildiği bir sonraki planlama sürecine başlayalım.

Kapı ve pencerelerin yerine yeni kapı ve pencere koymadığımız, duvar oluşturmadığımız sürece delikler oluşacaktır. Bu, kat planında ve 3 boyutlu görünümde de görülebilir.

YENİ İNŞAAT PLANI
Yeni İmar planı nihai plandır. Yıkılması gereken duvarlar veya duvarlardaki açıklıklar ve diğer unsurlar kaybolmuştur. Bu aşamada çalışmaya devam etmenin iki yolu vardır:
1. Yeni elemanları yerleştirin veya
2. Mevcut planda bu işlemi zaten tamamladıysanız, seçilen öğeye sağ tıklayın ve yerel menüden Aşama'yı seçin ve şunu seçin: Yeniye Değiştir.
Özetle: Mevcut plandan, yıkım sonrasında yeni unsurlar nihai plan olan Yeni İmar Planı'na yerleştirildi.

Bir şeyi yıkmak istediğimizde ya da çizim ya da yeni eşya yerleştirme ile çalışmaya devam etmek istediğimizde hangi durumda olduğumuza dikkat etmemiz önemlidir. Aşama filtrelerinden Tamamı ya da Mevcut planı seçmekte fayda var. Elbette bir elemente daha sonra farklı bir aşama atamak da mümkün.
GRAFİK GEÇERSİZ KILMALAR
Grafik Geçersiz Kılmalar, farklı faz filtreleri etkinleştirildiğinde yeni, yıkılmış ve mevcut elemanların görüntülenmesini düzenlediğinden planı kolayca anlamamıza yardımcı olur.
Yeni, Mevcut ve Yıkılmış öğeleri görüntülemek veya orijinal grafik özelliklerini kategoriye göre korumak için Geçersiz Kıl seçeneğini seçebiliriz.
Bir örneğe bakalım. Yıkım planı şu anda kırmızı kesikli çizgilerle görüntüleniyor. Bunların hepsi özelleştirilebilir.



Comments