top of page

ARCHLine.XP MEP Kılavuzu

ARCHLine.XP, profesyoneller için bir yapı bilgi modelleme (BIM) yazılımıdır. MEP, ARCHLine.XP MEP tarafından ele alınan mevcut mühendislik disiplinlerinden olan tesisat ve HVAC'yi temsil eder.

Bu kavram, mimarlar ve MEP tasarımcılarının bir bina projesinin her aşamasında ortak çalışmasına olanak tanıyan bir BIM modelinde MEP'nin kullanımı fikrini içerir. Gelişmiş fonksiyonlar, tasarımcılara tasarım görevlerini senkronize etme, proje kalitesini artırma ve çalışmalarını birbirine bağlama konusunda yardımcı olur.

Otomatik yönlendirme bağlantıları, Sistem, MEP hesaplamaları, parametrik montaj içerik kütüphanesi ve çeşitli varyasyonlarla birlikte sunulmaktadır.

LT ve PRO sürümü için bir Eklenti olarak mevcuttur.

MEP Arayüzü

Yazılım, MEP modelleme için bir dizi araca sahiptir. Bu komutlar, üst menüde MEP bölümünde bulunmaktadır.

Modelleme araçları şu şekilde ayrılmıştır:

  • Boru Hatları

  • Kanallar

  • Kablo Tava Sistemi

  • Montaj Parçaları

  • MEP nesneleri

Görselleştirme araçları şu şekilde ayrılmıştır:

  • ARCH-MEP görünümü: mimari ve MEP modellerini birlikte göstermek için görsel efektler

  • Detaylar: 2D-Görünümde temsil ölçeği için

  • Ölçüler: ölçümleri açıklamak için

ARCHLine.XP MEP, bir sistem konseptini uygular, yani aynı tesisat sistemine ait olan bağlı elemanları tanımlayabilir (örneğin, Sıcak Su veya Havalandırma vb.) ve öğeleri her zaman birbirine bağlı tutarak ölçekleme, renklendirme, hesaplama ve dengeleme gibi toplu işlemleri gerçekleştirebilir.

Üst menüden MEP varlıklarının özelliklerine erişmek mümkündür. Örneğin, bir boru veya kanalın özelliklerini belirlemek, bir SET'i kaydetmek veya hatırlamak mümkündür.

MEP Nesneleri

Nesneler ve bağlantı elemanları

MEP nesneleri içinde bağlantı elemanları bulunan özel 3D nesnelerdir. Design Center'da, yazılım kütüphanesinde, bunlar özel bir işaretçi ile önizlemede tanımlanabilir.

Bağlantı elemanları, boruları veya kanalları bağlamak için kullanılabilen bağlantı noktalarıdır. Bağlantı elemanı, MEP modellemede temel bir bileşendir; bağlantı yapılacak boru/kanalın çap veya kesit özelliklerini sağlar, aynı zamanda MEP disiplinini ifade eden sistem özelliklerini de içerir. Bağlantı elemanına, tasarım amaçları için kullanılabilecek akış hızı veya akış yönü gibi bir dizi geometrik olmayan bilgi de atanabilir. Bir MEP nesnesinin özelliklerini sorgulayarak, yazılım bağlantı elemanlarını görüntüler.

Bağlantı elemanları, 2D-Görünüm ve 3D-Görünümde Markers/Grips olarak görünür. Bu elemanlardan yeni borular çizmeye başlayabilirsiniz.

Yeni bir MEP Nesnesi Oluşturma

Yeni bir MEP nesnesi oluşturmak için, sadece iş alanı içine herhangi bir 3D nesneyi yerleştirin ve ona bağlantı elemanları eklemeye başlayın. Menüdeki komutları kullanarak, sırasıyla Borular veya Kanallar için bağlantı elemanları oluşturmak mümkündür, ve bunları dairesel değil, dikdörtgen bir kesite sahip olarak oluşturmak mümkündür. Nesneyi seçtikten sonra, bir yüzeyine tıklayın. Merkezi algılanacak ve bağlantı elemanı ona eklenecektir.

Ardından, fareyi ve ekranda görünen iletişim kutularını kullanarak borunun çıkış yönünü, bağlantı elemanının etkili kesit profilini ve sistem özelliklerini belirlemek mümkündür. Eğer nesnenin bağlantı elemanını yerleştirmek için uygun düz yüzeyleri yoksa, bazı ek komutlar, bağlantı elemanının sonradan oluşturulması için sanal destek düzlemleri oluşturmanıza olanak tanır.


RFA Formatındaki Harici Dosyalardan

MEP Nesneleri .rfa (Revit Family) formatı, tesisat mühendisliği bileşenlerinin üreticileri arasında bir standart olarak kendini kabul ettiren oldukça yaygın bir formattir. Bu formattaki mep nesnelerini almak için web üzerinde birçok kaynak bulunmaktadır. ARCHLine.XP, .rfa formatını içe aktarabilir ve MEP nesnelerini BIM Objects gibi portallardan doğrudan indirmenize olanak tanır.

Not: Üreticiler genellikle modellerinin karmaşıklığıyla "abartır" çünkü genellikle üretim için kullanılan aynı 3D modellerin çok sayıda detayını içerirler. Çok ağır nesnelerin kullanımı, tasarımcının bunları bir tam projede yönetmesini zorlaştırır. Tasarımınız için kullanacağınız nesneleri dikkatlice seçmenizi öneririz.

Bir MEP Nesnesi içe aktarmak için, File menüsünden - Import - RFA, TVT komutlarını kullanın. Dosya seçildikten veya ARCHLine.XP'nin uyumlu portallardan birinden dahili tarayıcı aracılığıyla indirildikten sonra, yazılım otomatik olarak Sketch Mode'u açacak ve geçici olarak üzerinde çalıştığınız projeyi kapatacaktır.


Bu modda, sadece içe aktarılan nesne ve tüm bileşenleriyle açılmış bir durum olacaktır. Bu modda, gerekirse nesneyi gereksiz 3D parçalardan temizleyebilir veya diğerlerini ekleyebiliriz. Nesneyi kaydetmek için Sketch Mode menülerini kullanın.

Yazılım, nesneyi kütüphaneye nereye kaydetmek istediğinizi soracaktır.

Not: İçe aktarılan BIM parametreleri nesneyle birlikte kaydedilir. Var ise, bağlantı elemanları da depolanır.


Boru

Boru elemanı, MEP nesneleri arasında bağlantı boruları çizmenize olanak tanır. Herhangi bir yazılım varlığı gibi, eklemeden önce özelliklerini tanımlamak için bir bölüme sahiptir.

Temel özellikler, renk, çizgi tipi, çizgi kalınlığı vb. gibi 2D temsil ile ilgili özelliklerle ilgilidir.

Not: Öncelik, birbirlerinin üzerinden geçen birkaç boru olduğunda tasarımın temsilini optimize etmeye yardımcı olan bir alan olabilir, çünkü 8 örtüşen seviyeye kadar tanımlamanıza olanak tanır.

Geometrik parametrelere geçtiğimizde, kesitsel profilin tanımlanması için parametreleri buluruz, bu dairesel veya dikdörtgen olabilir, malzeme ve hesaplama amaçları için kullanılan kanal ile ilgili diğer parametreler. SET'ler sıkça kullanılan tipleri yönetmek için kaydedilebilir veya hatırlanabilir.

MEP varlıkları özel varlıklardır: eklemeden önce tanımlanan özellikler, iş alanındaki boş bir noktadan başlayarak "serbest" çizim tekniği kullanıldığında geçerlidir. Bunlar, MEP nesneleri arasındaki bağlantı elemanları olduklarından, en yaygın kullanım durumunda birçok özellik üzerine yazılır ve özel duruma bağlı olarak dinamik olarak ayarlanır. (Örneğin, kesit, MEP nesnelerinin bağlantı elemanlarına dayalı olarak ayarlanır veya renkler, ait oldukları sisteme bağlı olarak zorlanabilir).

Boru Ekleme

Çalışma alanında bir boru oluşturmanın iki yolu vardır: serbest bir boru başlangıç noktası ile veya bir soket noktasından başlayarak. Serbest bir boru başlangıç noktasıyla boru çizmek, 3D ekstrüzyonu, çoklu çizgi komutları gibi bir şeye benzer.

Properties menüsü mevcut eğimi gösterir ve buradan eğim değiştirilebilir.

"Dikey hareket", yükseklikte hareket ederek yolu devam ettirmenizi sağlar. Mevcut duruma bağlı olarak, bir sonraki borunun bir veya iki serbestlik derecesi olabilir. Bu, mavi veya yeşil ızgara simgesine tıklanarak değiştirilebilir. Bir yükseklik farkı veya bora hareket etmesi gereken tam bir kot girilebilir.

Bağlantı Noktası

Bağlantı noktası eklemek için, Boru üzerine bir montaj parçası ekleyebilirsiniz.

''T'' montajı, hızlı seçenekler arasında yer alır; alternatif olarak, kütüphanede başka montaj parçaları da bulunmaktadır. Bunları "Sürükle ve Bırak" tekniğiyle eklemek mümkündür.

Montajın boyutu, içine yerleştirildiği Boruya bağlı olarak atanır. Bunları tek bir montajın özelliklerine erişerek değiştirmek mümkündür.

Yeşil noktaya tıklayarak, önceki tanımlanan özelliklere göre değişmeyen bir Boru çizmeye başlarsınız, tek değişen başlangıç bağlantısından algılanan çap olacaktır.

Düzenleme

Bir Boru rotası seçildiğinde, etkin View ne olursa olsun, gripler görünür. Borular birbirine bağlıysa, tüm segment tek bir çoklu çizgi olarak tanımlanır. Boyut gripleri, çizgi uzunluklarını ve çizgi uzunluklarını (varsa) gösterir.


Noktalar, yazılımın her tüpün başlangıcında ve sonunda otomatik olarak oluşturduğu bağlantı elemanlarıdır. Kırmızı nodlar bağlı bağlantı elemanlarını temsil ederken, yeşil nodlar serbest bağlantı elemanlarını temsil eder. Diğer Borular, serbest bir bağlantı elemanından başlayabilir (veya varış yapabilir).


Offset ve Nokta Ekleme

Grip tarafına tıklayarak, seçilen tarafı erteleyebilirsiniz. Offset'in yönü, etkin görünümden alınır. Örneğin, bu işlemi bir kesit görünümünde gerçekleştirirsek, yazılımı dikey yöne sabitler, ancak 2D görünümden gerçekleştirirsek, yatay kaydırma yapar.


"Add Node" komutu için aynı kavram geçerlidir.

Yazılım, Boruları birbirine bağlamak için en uygun açıya sahip montajı kullanır ve bu montajı, montajın özelliklerinde tanımlanan nesneyi kullanarak ekler.

Kanal

Kanal varlığı, Boru ile benzer bir davranışa sahiptir. Onun da dairesel veya dikdörtgen bir profil olabilir. Temel komut genelde aynı olup, aynı modelleme seçeneklerini içerir. Sistem özellikleri için proje elemanlarının mantıklı organizasyonunda farklılık gösterir.


Kablo tavası

Kablo tava sistemi, Boru ile benzer bir davranışa sahiptir. Farklılık, açık bir profil ve özel bir montaj kütüphanesine sahip olmasıdır.


MEP modelleme ve bağlantılar

MEP modelleme, mimarlığın aksine, birbirine sıkıca bağlı elemanları içeren çok daha katı bir modelleme sürecidir. ARCHLine.XP, kullanıcının modelleme sürecinde bağlantıları kolaylaştıran teknikler sunar.

Bağlantı elemanı çizimi

Daha önce belirtildiği gibi, yazılım size bir bağlantı elemanından başlayarak bir Boru veya kanal eklemenize olanak tanır. Bu komut menüler aracılığıyla veya gripler aracılığıyla erişilebilir. Boru veya kanal, bağlantı elemanından alınan kesit haricinde genel özellikleriyle eklenir.

Menüden MEP menüsünden "Draw from Connector" komutunu seçin, ardından MEP nesnesini seçin. Yazılım, mevcut bağlantı elemanlarını gösterecektir. Başlangıç bağlantısını seçin.

Grip

Gripi doğrudan MEP nesnesinde seçin ve menüden "Draw from connector" komutunu etkinleştirin.

"Draw from connector" komutu, bağlı yeşil grip'e tıklandığında varsayılan komuttur. Eğer grip kırmızıysa, bu bağlantı elemanının zaten kullanıldığı anlamına gelir.


Manuel bağlantı

Bir boru veya kanal çizdiğinizde, yazılım size aynı sistemdeki diğer bağlantı elemanlarının üzerine fareyi geçirme imkanı tanır (sistem kavramını daha sonra açıklayacağız), mavi bir grip belirir. Eğer çizimimi mavi bir grip üzerine bitirirsem, yazılım boru veya kanalı bu bağlantı elemanına bağlar.

Dikkat: Bağlantı yalnızca boru 3D'de hizalanmışsa gerçekleşir, yani çizim tam olarak bağlantı elemanının üzerinde biterse.

Otamatik rota belirleme

Yazılım, otomatik olarak MEP nesnelerinin aynı sistemdeki iki bağlantı elemanı arasındaki bağlantıyı oluşturmak için hesaplanan bir algoritma olan "routing" için bir komut sağlar.

Otomatik Rota komutu, bir boru veya kanal çizilirken çok işlevli menüden etkinleştirilir. Bu nedenle, bu bir alt komuttur.


Hedef nesneyi seçin, yazılım varsa aynı sistem bağlantı elemanlarını bağlamak için seçenekler sunacaktır.

Yazılım tarafından en uygun yol (çoklu çizgi) hesaplanır, ancak daha sonra düzenleme ile değiştirilebilir.


Varsayılan yükseklik

Yazılım seçenekleri aracılığıyla her sistem türü için varsayılan yüksekliği tanımlamak mümkündür. Bu, rota algoritmasının önce yolu tanımlanan yüksekliğe getirmeye çalıştığı, ardından varış noktasına ulaşmak için en uygun yolu bulduğu ve nihayet bağlanmak için tekrar yukarı çıktığı anlamına gelir.

Çakışma önleme

Otomatik yönlendirme algoritması içinde, diğer MEP birimlerini atlamak için arama işlemi bulunmaktadır.

Bağlantılar, bağlayıcı yönlendirme

İki özel yönlendirme tekniği bulunmaktadır ve bunlar, bir boru hattı çizmeye başlamadan önce etkinleştirilen ana komutlardır, yani alt komutlar değildir. Bağlayıcıdan yönlendirme, bir cihazın bağlantısını başka bir boru veya kanal bölümüne bağlamak ve şube eklemek için olanak tanır.

İlk olarak, her iki komut da montajı nereye ekleyeceğinizi belirlemenizi istemektedir, ardından bağlantı yöntemlerinde farklılık gösterirler. İlk komut otomatik bir bağlantı yapar. İkinci komut, kullanıcının rotayı manuel olarak çizmesine izin verir (isteğe bağlı olarak daha sonra otomatik yönlendirme alt komutunu kullanmak için).


Ölçüleri manuel olarak değiştirme

Yazılım, Sistem konsepti sayesinde bağlı boru veya kanal ağını Bölümler ve Dallar halinde ayrıştırabilir. Dal: bir dal ile diğer dal arasındaki bölümlerin kümesi. Bölüm: İki düğüm arasındaki tek bir boru veya kanal parçası.

Bir bölümün veya bir bütün dalın boyutunu değiştirmek mümkündür. Yazılım, devreyi bağlı tutacak şekilde küçültmeler ekleyerek veya bağlantı elemanlarının özelliklerini değiştirerek bu işlemi gerçekleştirir.


Tüm dalı düzenlemek;

Tek parçayı düzenlemek;

Su tesisatı

Domestik sıcak su modeli, MEP nesneleri kullanılarak Domestik Sıcak Su veya Domestik Soğuk Su tipi bağlantı noktalarıyla oluşturulabilir.

Kazan ve muslukları konumlandırdıktan sonra, MEP nesnelerini uygun şekilde bağlamaya devam etmek mümkündür. Boru hatları arasında örtüşmeyi önlemek için 2 farklı yükseklik seviyesi belirlemek önerilir.

Isıtma sistemi

Isıtma sistemi modeli, MEP nesneleri kullanılarak Tedarikli Hidronik veya Dönüş Hidronik tip bağlantı noktalarıyla oluşturulabilir.

Kazan ve kollektörleri konumlandırdıktan sonra, MEP nesnelerini uygun şekilde bağlamaya devam etmek mümkündür. Boru hatları arasında örtüşmeyi önlemek için 2 farklı yükseklik seviyesi belirlemek önerilir.


Yerden ısıtma sistemi

Yerden ısıtma sistemi modeli, MEP nesneleri kullanılarak Tedarikli Hidronik veya Dönüş Hidronik tip bağlantı noktalarıyla oluşturulabilir.

"Underfloor heating" fonksiyonu, boru çiftini otomatik olarak izlemenizi sağlar. Oluşturulan eleman, tesisin bir terminali olarak kabul edilmeli ve dolayısıyla dağıtıma bağlanmalıdır.

İlk olarak, döşeme hesaplaması için bir kapalı çokgen belirleyin. Ardından borular için bir giriş noktası tanımlayın ve daha sonra çapı, yüksekliği ve borular arasındaki mesafeyi belirtin.

Etiketler ve Çizelgeler ekleyerek miktarlar hakkında bilgi çıkartabilirsiniz.


Mekanik havalandırma sistemi

Model, Tedarik Hava veya Dönüş Hava tipi bağlantı noktalarına sahip MEP nesneleri kullanılarak oluşturulabilir. Havalandırma ünitesini ve kolektörleri konumlandırdıktan sonra, MEP nesnelerini uygun şekilde bağlamaya devam etmek mümkündür.

'Add flexible' fonksiyonu, boruyu terminallere bağlamanıza olanak tanır.

Görünüm Şablonları

Görünüm şablonları, BIM modelindeki MEP tasarımının doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmaya yardımcı olur. 3D görünümlerin mimari ve MEP disiplinleri arasında görünümünü değiştirmeyi sağlar.

  1. Yalnızca MEP görünümü sadece MEP öğelerini gösterir.

  2. MEP ana görünüm binayı arka planda gösterir ve MEP öğelerini açıkça ön plana çıkarır.

  3. Mimarlık ana görünüm tam tersidir.

  4. Mimarlık yalnızca görünüm binayı sadece gösterir.

  5. Görünümü sıfırla, tüm öğeleri gösterir.

Komut, bir 3D Görünümün veya Kesit Görünümünün özelliklerini değiştirmenize izin verir, bu sayede mep modelini ve mimari modeli birlikte görüntülemenizi sağlar.

Örneğin, MEP öğelerini birincil modda görüntülemek mümkündür, böylece üst üste görünecekler, veya sadece MEP modelini göstermek mümkündür. Bu seçeneği 3D Görünümü görüntüleme tipik seçenekleri ile birleştirmek mümkündür.

 

Schematic design phase

Bu aşamada, tasarımcı ana üniteleri ve terminalleri bina gereksinimlerine göre yerleştirebilir. Boru stratejisi, 2D kat planında manuel olarak koordine edilebilir veya boyutlandırma tahminleri ile otomatik yönlendirme yapılabilir.

Detailed design phase

Detaylı tasarım aşaması, MEP sistem hesaplamasının temel faaliyet olduğu aşamadır. Bu aşamada, tüm MEP bileşenleri için boyutlandırma ve dengeleme yapılır.

Tasarımcılar aynı zamanda üretici ürünlerine geçebilir, yani gerçek ürünlerle tasarım yapabilirler.

Quantity take-off

Proje içindeki tüm tesisat elemanları ve MEP nesnelerinin seçilen özelliklerini içeren malzeme listeleri bulunmaktadır.

Integrated system calculations

Entegre sistem hesaplamaları, tasarımcılara planlanan sistem performansını görselleştirmek ve gerektiğinde tasarım alternatiflerini karşılaştırmak için tasarım süreci boyunca hesaplamalar yapma olanağı tanır. Sistem hesaplaması, otomatik boyutlandırma ve tasarım gereksinimlerine uygunluğun doğrulamasını gerçekleştirir.

 

MEP System Browser

Sistem mantıksal olarak birbirine bağlı MEP öğeleri kümesidir. Tip parametresi sistemi tanımlar. Bir kanal sistemi, Besleme Havası, Dönüş Havası veya Egzoz Havası sistem tipine sahip olabilir. Gerektiğinde ek sistem türleri oluşturursunuz. Sistem adı parametresi bir sistemi tanımlar. Sistemi kullanarak basınç kaybı ve statik basınç ile kanal ve boru boyutlandırma hesaplamaları yapabilirsiniz.

MEP System Browser, MEP sistemlerini görüntülemenizi ve seçmenizi sağlar. Sistem bileşenlerini parametrelerle birlikte görüntüler. System Browser'a, Project Navigator sekmesi ile birlikte kullanıcı arayüzünün sağ tarafından erişilebilir.


Commenti


EĞİTİM ve DESTEK

İLETİŞİM

Online Eğitim

Mimari Tasarım Eğitimleri

İç Mimari Tasarım Eğitimleri

Webinar

Teknik Destek

İLETİŞİM

+90 533 220 09 25
info@archlinexp.com.tr

3D Modelleme | 3B Modelleme | Yapı Modelleme
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

BLOG

ADRES

Cevizlidere Mah.
Ceyhun Atuf Kansu Cad.
No: 147/C Çankaya/ANKARA

bottom of page