top of page

SketchUp’tan ARCHLine.XP’ye Geçiş

ARCHLine.XP ile çalışırken mevcut tasarım becerilerinizi nasıl kullanacağınıza dair kullanışlı bir kılavuz ile karşınızdayız. Yazılım ürünleri arasındaki farkların/benzerliklerin neler olduğunu bilmeniz için bu blog yazısı tam size göre. Bugünün konusu: SketchUp kullanıcıları için ipuçları ve püf noktaları.

ARCHLINE.XP VE SKETCHUP ARASINDAKİ TEMEL FARKLAR

ODAK

Profesyonel Tasarımlar için ARCHLine.XP

ARCHLine.XP, mimari, iç tasarım ve mobilya üretimi için ince ayar yapılmış bir BIM tasarım yazılımıdır. Yerleşik bir render motoruna sahip ve bu meslekler için tüm ilgili özellikleri tam olarak içeren tek bir yazılımdır. Duvarlar, kapılar, pencereler, merdivenler, çatılar vb. gibi fiziksel yapılar inşa etmeyi umduğunuz geleneksel tasarım stili ile birlikte gelir.

Tasarımın ilk aşamaları için SketchUp

SketchUp ise, odağını belirli bir mesleğe (mimari, iç tasarım, vb.) daraltmak için çok sayıda eklenti ve uzantıya ihtiyaç duyar. Çok amaçlı, sezgisel bir 3D modelleme aracıdır. Push ve pull araçlar ile daha hızlı modelleme yapabilirsiniz ancak ürettiğiniz modelin mimari bir anlamı (örneğin duvar) olmaz.

YÖNTEM

SketchUp’ta modeliniz kat planları olarak eşleşmez, bütün bir 3B model halindedir. Bu yaklaşım, eskiz modeller için avantajlıdır ancak ileri seviye bina standartlarına uygun modellemeler için gerekli düzenlemeleri yapmak zor olabilir.

ARCHLine.XP'nin yerleşik merkezi veritabanı, aynı anda kat planları, 3B görünümler ve kesitler/görünüşler olarak bina dokümanlarını hazırlamak için tüm verileri içerir. ARCHLine.XP'de 3B modeli tıpkı SketchUp'ta olduğu gibi doğrudan yerleştirebilirsiniz. Aynı zamanda projede istediğiniz zaman 3B modeli oluşturmak istediğiniz şekli ve boyutu elde etmek için duvarın özelliklerini kaydetmiş olursunuz.

BIM İŞ AKIŞI

ARCHLine.XP'de tüm hesaplamaların, tahminlerin, metrajların, kesitlerin, görünüşlerin içinde olduğu bir merkezi (BIM) model oluşturursunuz. SketchUp, modelleri gerekli verilerle donatmak için özelliklere sahiptir, ancak hesaplanabilir BIM modelleriyle çalışmanız gerekirse bu amaç için ek uzantılara ihtiyacınız olacaktır.

Şimdi ARCHLine.XP özelliklerine bakalım ve benzerliklerin/farklılıkların nerede olduğunu görmek için bunları tek tek inceleyelim.

ARAYÜZ VE GEZİNME

ARCHLine.XP ve SketchUp arasında arayüz ve gezinme açısından önemli benzerlikler vardır. Çünkü ikisi de CAD veya modelleme standartlarını takip eder. En yaygın olarak kullanılan araçlar Toolbar’da bulunur (ARCHLine.XP özelliklerini bir şerit bar halinde gruplandırır) ve ne olduğunu kolayca bulmak için çalışma alanınıza sabitleyebileceğiniz ek öğeler (düzlemler, gridler vb.) vardır.

ÇİZİM YÖNTEMLERİNDEKİ FARKLAR

SketchUp ile, extrude/offset/slice yapabileceğimiz 2 boyutlu çokgenler çizerek çalışmaya başlarsınız. Ardından bileşenleri istediğiniz şekli oluşturana kadar birleştirirsiniz. Program, oluşturulan şekilleri ve modelleri rollerine veya başka herhangi bir yönüne veya mantıksal bölünmesine göre otomatik olarak ayırt etmez. Bileşenler, gruplar oluşturularak ve özellikleri, rolleri belirlemek için Sınıflandırıcılar kullanılarak manuel olarak yapılır. Bu tür ek manuel işlemler programın kendi içinde veya uzantılar aracılığıyla yapılmazsa, o zaman belirli bir kütlenin bir duvar mı yoksa bir mobilya parçası mı olduğu modelin nasıl göründüğüne göre değişir.

ARCHLine.XP'de ise oluşturmak üzere olduğunuz ve önceden tanımlanmış rollerle gelecek bir yapı elemanı seçerek çizime başlarsınız. Hazır bileşik duvarlar, tanımlanmış döşemeler, açıklıklar, mobilya cepheleri vb. arasından seçim yaparsınız. Her eleman için önceden tanımlanmış stiller var ve gerekirse başka stiller oluşturmakta özgürsünüz. Yazılım rollere göre düşünür ve belirli görevler için hedeflenen araçları belirlemiştir. Örneğin, Furniture Maker (Mobilya Üreticisi) akıllı, parametrik dolap elemanları oluşturmaya izin verir (bkz görsel), Tiling (döşeme) aracı döşeme düzenlemesi yapar veya çatı panellerini ayrı ayrı düzenleyebilirsiniz. Bunun gibi birçok örnek verilebilir.


Parametrik ARCHLine.XP mobilyaları, olası işlevlerin gösterilmesi için gereken gerekli esnekliğe ve parametrelere sahiptir.


DOKÜMANTASYON: TABLO VE KESİTLER

İki çizim yöntemi arasındaki ayrım (yani, önce SketchUp'ın çizimi ve otomatik olarak bir rol belirlememesi ile ARCHLine.XP'nin önce otomatik olarak bir rol belirlemesi ve ardından çizim) iş programı, BIM bilgisi, metraj ve modelimizdeki diğer verileri almak istediğimizde daha anlamlı hale gelmektedir.

SketchUp'ta Gruplarınızı ve Component’lerinizi (Bileşenlerinizi) veri alanları ve Nitelikler ile donatabilirsiniz ve doğru Şablon kurulumuna sahip olmanız şartıyla bazı IFC verileri de ekleyebilirsiniz. Ancak, belirli bir sektöre uygun, özelleştirilebilir bir biçimde raporlar oluşturmak istiyorsanız BIMup for SketchUp, Estimator veya Profile Builder 2 gibi ek eklentilere ihtiyacınız olacaktır. ARCHLine.XP bunu doğal olarak yapar, çünkü çizdiği modeller doğal olarak gerekli bilgilerle donatılmıştır. Listelere ve çizelgelere aktarılacak daha fazla özellik ekleme olasılığı vardır.

Aynısı kesitler ve görünüşler için de geçerlidir: SketchUp, modellerimizden çizgi çalışması almak için araçlar sunar. Bununla birlikte, kapaklı mimari CAD çizimlerine ihtiyacımız varsa, yine uzantılara ihtiyacınız vardır. ARCHLine.XP ise, tüm bölümlerin, cephelerin, duvar görünümlerinin yazılım içinde kaynaklandığı, dokulu görüntüler veya CAD çizgi çizimleri olarak modelle canlı bağlantıda kalan merkezi bir 3B model kullanır.

ÇİZİM YÖNTEMLERİNDEKİ BENZERLİKLER

3B nesneler oluşturmak söz konusu olduğunda, aşağıdaki ARCHLine.XP özellikleri SketchUp ile benzer yöntemler izler.

Profil tanımlamalı push/pull: bir yüzey seçmeye, üzerine çokgen çizmeye ve içeri veya dışarı doğru itmeye izin verir.

Kalıplama: 3B alanda bir çokgen çizmeye ve onun herhangi bir yönde kalıbını çıkarmaya izin verir.

Serbest biçimli yüzeyler: 2 boyutlu bir çokgen yerleştirdikten sonra şekli bozabilir, şeklin herhangi bir noktasını herhangi bir yöne hareket ettirebilir ve ona yerçekimi simülasyonu verebilirsiniz. Kanopiler, çatı panelleri vb. oluşturmak için kullanılabilir.

2B’den 3B’ye: 2B bir çizimi 3B’ye dönüştürebilirsiniz. Profili belirli bir korkuluk oluşturmak için kullanılabilir.



3B nesneleri değiştirme: Daha fazla düzenleme yapmak adına alt+kontur çizgilerini tıklayın (bükümler, düğümler, vb. ekleme)

Nesneleri işleme: Daha küçük öğelerden bileşenler ve nesneler oluşturarak karmaşık modeller oluşturmayı kolaylaştırır. Modeller, orijinal parçalarına geri patlatılabilir.

SKETCHUP'TAN İÇE AKTARMA

ARCHLine.XP, SketchUp'ın kendi dosya formatı olan .SKP dosyalarını içe aktarabilir. Modeller ve dokular içe aktarıldıktan sonra, daha sonra kullanılmak üzere ARCHLine.XP'nin kendi Tasarım Merkezine (Design Center) eklenecektir. Modelde işlem yapmak için Düzenle/Değiştir/Patlat özellikleri kullanılabilir.

3D WAREHOUSE’DAN İÇE AKTARMA

ARCHLine.XP, diğer harici kitaplıkların yanı sıra 3D Warehouse'a da bağlanır. Bu, kullanıcı tarafından oluşturulan 3B modellerin doğrudan bir ARCHLine.XP modeline çekilmesini sağlar. 3D Warehouse'dan tasarımınızı bozabilecek bir nesneyi indirmek istediğinizde program sizi uyarır (boyutları çok büyük, yüzeyleri çoktur vb.).

SKETCHUP'A DIŞA AKTARMA

ARCHLine.XP modelleri bir .SKP dosyasına kaydedilebilir ve bu dosya daha sonra SketchUp'ta okunabilir. Model, SketchUp'a geometrisi ve dokuları ("In Model" altındaki Materials sekmesinde bulunabilir) ve katman yapısı bozulmamış olarak gelir. Ancak, bu yazının yazıldığı sırada .skp formatı bu tür verileri işleyemediğinden BIM verileri dahil edilmeyecektir.

ORTAK DIŞA AKTARMA FORMATLARI

ARCHLine.XP ve SketchUp'ın dışa aktardığı dosya biçimleri arasında önemli bir örtüşme var. Her iki yazılım da şu 3B model çıktılarını destekler: .3DS, .DWG, .DXF, .FBX, .IFC, .KMZ, .OBJ, .STL, .WRL

Çoğu zaman belirli tasarım görevleri için birden fazla yazılım ürünü kullanmamız gerekir. Bu dosya biçimlerinden bazıları, modeli işleme motorlarına veya görselleştirme araçlarına aktarmak için kullanılabilir. Bu, hem SketchUp hem de ARCHLine.XP'nin çok sayıda başka yazılım ürünüyle entegre olabildiğini vurgular.

RENDER

SketchUp modelinizden render bir görüntü oluşturmaya gelince, Vray veya yukarıdaki dosya formatlarını içe aktarabilen herhangi bir yazılım gibi harici ürünlere ihtiyacınız vardır. ARCHLine.XP ise, aynı ortamda modelleyebileceğimiz ve nihai ürüne bir göz atabileceğimiz yerleşik bir işleme motoruna sahiptir. ARCHLine.XP oluşturucu kendi başına fotogerçekçi görseller oluşturabilmesine rağmen dilerseniz yukarıda belirtildiği gibi diğer 3. taraf yazılımlarla birlikte de çalışabilir.

SONUÇ

ARCHLine.XP ve SketchUp arasında yüksek düzeyde birlikte çalışabilirlik ve veri aktarımı özellikleri vardır. Bunun anlamı şudur ki:

ARCHLine.XP'yi kullanarak, diğer modelleyicilerin hazırladığı zengin 3D modellerinden yararlanabileceğiniz 3D Warehouse'a erişebilirsiniz.

SketchUp'ta yaptığınız 3B modellerinizi doğrudan ARCHLine.XP'ye aktarabilirsiniz. Bu, mevcut SketchUp yapımı verilerinizden yararlanabileceğiniz anlamına gelir.

Ayrıca, projenizi daha fazla detaylandırmak için ARCHLine.XP bina modelinizi SketchUp'a geri aktarabilir veya belirli bir görev için daha uygun olabilecek SketchUp araçlarını kullanabilirsiniz.

Ancak iki program arasında çok önemli bir fark var. SketchUp, genel 3B modeller çizerken, ARCHLine.XP yapı elemanlarıyla çalışır. Metrajlar, analizler oluşturmak istediğinizde veya BIM'i iş akışınıza dahil etmek istediğinizde bu fark anlamlı hale gelir. SketchUp, bu zorluklarla bir dereceye kadar kendi başına başa çıkabilir veya görevi tamamlamak için çeşitli eklentilere ve eklentilere ihtiyaç duyar.

ARCHLine.XP ile çalışmaya başladığınızda SketchUp becerilerine sahip olmak size çok yardımcı olur, çünkü 3B alanda nasıl gezineceğiniz veya 3B modelleri nasıl kullanacağınız konusunda benzerlikler vardır. Ancak, önceden SketchUp bilgisi bir gereklilik değildir. Çok sayıda öğretici video ve web semineri sayesinde, ARCHLine.XP'yi SketchUp yerine hızlı bir şekilde güçlü bir araca dönüştürebilirsiniz.

EĞİTİM ve DESTEK

İLETİŞİM

Online Eğitim

Mimari Tasarım Eğitimleri

İç Mimari Tasarım Eğitimleri

Webinar

Teknik Destek

İLETİŞİM

+90 533 220 09 25
info@archlinexp.com.tr

3D Modelleme | 3B Modelleme | Yapı Modelleme
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

BLOG

ADRES

Cevizlidere Mah.
Ceyhun Atuf Kansu Cad.
No: 147/C Çankaya/ANKARA

© 2023 ARCHLine.XP. Tüm Hakları Saklıdır

bottom of page